Friday, August 21, 2009

Ahlan ya Ramadhan Karim

Alhamdulillah Ramadhan menjelma lg,

Sabda rasulullah mafhumnya: "telah dtg bulan ramadhan kpd kamu penghulu segala bulan, selamat datang diucapkan kpdnya(ramadhan)"
(riwayat Ahmad)

Syukur sangat kita dipilih oleh Allah untuk merasai ramadhan tahun ini.
Sedih mengenangkan Ust Asri Ibrahim. Beliau tidak diizinkan Allah untuk bertemu ramadhan kali ni(semoga Allah menempatkan beliau bersama orang yang soleh). Jadi, sahabat sekalian termasuk diri ana sendiri perlu bersyukur banyak2 kpd Allah kerana peluang ini x tentu lg datang tahun depan. Kita gunakan madrasah tarbiah ini sepenuhnya untuk membentuk diri kita kpd yang lebih baik. ahlan wa sahlan ya ramadhan karim kullu 'am wa antum bikhair.

video

Sunday, August 16, 2009

Bulan 7 yg lepas

Salam,

kalau bezakan tajuk dgn tarikh post nampaknya macam dah kolot sgt artikel ni . ni semua kerana x dpt guna internet kat mana2 ana gi; kat dq n kat rumah. kalau kat dq mmg dah tau yg susah nak dapat komputer kalau kat rumah pulak x tau apa masalah dengan Telekom malaysia. jap2 ok jap2 ada masalah dgn streamyx. mungkin ini semua ujian Allah kpd ana. x pe lah ana redha. pasti ada hikmah disebaliknya.

kembali semula ke pangkal jalan, ana sebenarnya nak ceritakan apa berlaku kat atas diri ana sepanjang bulan tujuh n ia betul memberi kesan n menguatkan azam ana untuk terus thabat atas jalan ini.

bulan tujuh lepas, habis je konsis kat setiawangsa ana n dua sahabat ana pulang ke dq naik putra lrt utk kl sentral. smpi kl sentral sahabat ana, firas ckp dia nak bli majalah i. so, kami melencong ke sebuah kedai buku. kebetulan ternampak tajuk2 utama akhbar. harakah tajuk dia "mana hilangnya RM258 billion?", bharian n utusan pulak pasal kes H1N1 meningkat n pesakitnya dtempatkan di hospital sungai buloh n HKL(lebih kurang mcm tu la). lama jugak tunggu sahabat ana ni cari majalah. ana pun belilah harakah(saja nak tau pasal politik. islam kan merangkumi politik jugak!:)

selesai beli belah kat sentral, naik komuter untuk ke rawang. waktu ni dah mula ngantuk. harakah pun mcm dah mula hilangkan hurufnya dr mata ana. kebetulan waktu tu yg duduk dkt ana seorang kulit hitam yg memakai rantai salib n tangan kanannya memegang bible(x silap ana old testament). waktu tu syahir ada baca buku debat ahmad deedat, so, firas pun ckp kat syahir pergilah debat dgn org tu. syahir x brani n just tersengih je. waktu tu kami bertiga berdiri je sbb kerusi dah penuh. suddenly ada satu tempat kosong ana pun duduk la kat sblah orang kristian tu n smbung balik baca harakah. lps seminit dua baca harakah ngantuk pun datang balik. ana pun tutup harakah n cuba lelepkan mata. tiba2 org kristian bercakap, " can i borrow your newspaper for a while?" ana pun bg kat dia. " can you read malay paper?" ana tanya dia. "oh shit!" dia balas. "there is english section that can read it", ana memberi cdgn kpd dia. dia pun buka english section. "where are you come from?", ana tanya dia. "south africa", jwbnya ringkas. "do you know about politic in malaysia? ana tanya dia lg. "I follow malaysian politics long ago but now not anymore". stelah belek2 tajuk2 dlm english section dia pun pulangkan balik harakah kpd ana. "what is your name?" dia tanya ana. ana sangka dia akan rasa pelik bila dengar nama( maklumlah nama yg jarang org guna) so, ana kluarkan kad nama peserta konsis. dia baca n ckp"your name is arabic name". ana pun terfikir mcm mana dia tau nama ana ni nama arab. knapa dia x rasa nama ana ni indon or finland or rusia? "what is your name?" ana pulak tanya dia. "Emanuel. oh is must drop by now. see you again" dia pun bangun n turun kat stesen sungai buloh. ana pun x de syak apa2 bila dia turun kat sungai buloh sbb waktu tu mmg dah betul2 penat.

6.30ptg kami smpi kat dq. ana pun criter la pasal konsis kat sorang ahli usrah ana yg baru ditarik n dia x dpt g konsis sbb ada keja perlu dibereskan sebagai ketua biro ekonomi iqrac n ana cite skali pasal kejadian dlm komuter. sahabat ni pun tanya ana"bape org kristian waktu dlm komuter tu? dia pakai baju apa?". "dua org je. soarang pakai coat sorang lg pakai baju kemeja siap tuck in". "confirm2, dua org ni la yg nak g kristiankan orang kat hospital. klu kat sabah cmni lah lagak org yg nak kristiankan org kat kwsn perumahan n kat hospital sabah." terkejut ana. ana pun mula terfikir mungkin dua org tu turun kat sungai buloh sbb nak g kristiankan org kat hospital sungai buloh. sgt geram n rasa nak pergi hospital sungai buloh waktu tu jugak utk slamatkan akidah org2 islam yg terlantar sakit di atas katil hospital yg sudah tentunya mrk ni memerlukan kata2 smangat dr org lain. waktu tu baru terasa kita ni umat islam yang sgt lemah dlm kebanyakan sudut kehidupan. berapa ramai antara kita yg sanggup jd pendakwah sepenuh masa n berdakwah di tempat yg mcm ni yg mana kebanyakan orgnya hanya fikir yg ia akan mati esok lusa disebabkan penyakit kronik yg dihadapi. klu blh akan drancang lps ni program misi dakwah di hospital selain dr berdakwah kat shopping mall(just a suggestion).

kejadian ni first time berlaku live depan mata ana. sblm ni asyik dgr crite dr org lain je. moga post kali dpt menyedarkan kita yg kerja dakwah kita sgt byk n seringkali dicabar n dikacau oleh musuh2 islam terutamanya kristian n yahudi. moga akhi n ukht terus semangat untuk berjuang fi sabilillah.

lps je kejadian tu makin ramai yg join usrah kami n skrg dah 14 org ahli usrah kami kat dq. doakan kami terus thabat dlm meneruskan usaha dakwah kat dq.