Thursday, January 14, 2010

Al-Qaeda dan Yaman

Salam ,
Spt antum tahu, berita pasal yaman blh dilihat dimana-mana channel, cnn bbc jazirah tv3 fox news dll. Mcm2 berita pasal yaman smpaikan stp kali ana hantar mesej kat keluarga ana mereka mesti reply "mcm mana perang kat yaman? Kat sana’a ada perang ke? Cmne perang kat sana’a?" sahabat2 ana pulak "nta kluar rumah x?"Dan stp kali itu ana akan reply jawapan yang sama. X tau la apa berita yg kluar kat tv Malaysia… tp nampak gayanya mcm beritanya cerita yg sana'a tgh dlm peperang besar. Dlm post ni ana cerita skit ttg reaksi yaman selepas berita2 di atas mengaitkan yaman dgn al-qaeda.

Firstly, hari sabtu lepas, waktu mlm , sekumpulan konvoi tentera lalu depan sakan(asrama) ana. Kereta kebal, artillery, rocket launcher, tentera dll. X tau arah mana tujuan mereka. Yang pastinya jalan yg mereka lalu akan terus ke airport sana’a . Bandar sana’a sebenarnya kecil je. Dr jamiah iman pun kita dapat tengok kat mana penghujung sana’a. jadi blh la agak skit 2 kat mana mereka nak g. keesokan harinya x de dengar pun apa2 berita pasal konvoi tu. Surat khabar yaman pun x de berita pasal tu. Cuma cnn je yg gunakan gambar konvoi ni utk ckp benda lain. Harapnya x de apa2 buruk yg berlaku. Nauzu billah min zalik.

Kalau dilihat pd masyarakat sana’a, reaksi mereka seolah-olah tiada apa2 yg berlaku. Rileks je…. Stp orang lakukan aktiviti harian masing2, yg belajar pergi tempat belajar, yg menganggur duduk kat tepi jalan tunggu di"hire". Mungkin yg berbeza skit ialah sekatan jalan raya oleh tentera. Dua hari lepas ana dgn sahabat ana pergi ke kedutaan besar Malaysia n tanya setiausaha 3 kedutaan ttg al-qaeda. Katanya sebenarnya x de apa2 pun berlaku, pemberita2 kebanyakannya hanya mahu nak buat untung je dgn berita2 mereka. Mungkin kedutaan amerika, uk n sepanyol ditutup hanya nak buat gempak je. Kedutaan Malaysia rileks je..

Keadaan jamiah iman mungkin berlainan sedikit, br2 ni gambar jamiah iman masuk dlm berita cnn tajuknya “yemen university in focus after Christmas flight incident”. Dlm berita ni cnn x sebut yg Umar Farouk Abdulmutallab(org nigeria yg dituduh letupkan kapal terbang kat Detroit) pernah blaja kat jamiah iman tp cnn just tulis yg Umar Farouk Abdulmutallab pernah blaja kat sebuah university di sana’a tp x tau university mana. Bila baca je berita ni, ana rasa suspicious. Dlm banyak2 university kat sana’a knapa mesti gambar jamiah iman jgk yg diletak.kat sana’a je dah banyak universiti e.g university of sana’a, university of science n technology, yemeniyah university, saba’ university dll. Semua universiti ni ada kuliah dirasah islamiah. Cnn letak gambar tu seolah-olah mahu tuduh almutallab pernah blaja klat jamiah iman. Nasib baiklah jamiah iman terutamanya idarah syu’un tullab(pejabat bahagian pelajar) x guna internet dlm urusan mereka. Sekiranya jamiah iman guna internet mesti dah lama nama Umar Farouk Abdulmutallab tiba2 ada dlm list nama pelajar jamiah iman. Maklumlah zaman skrg ramai org yg reti hack computer. Kalau kerajaan amerika, hacking computer bg mereka mungkin mcm petik jari je. Bukan nak sangka buruk dgn amerika tp sbg langkah berjaga-jaga sbb sblm ni ana pernah tengok cerita prison break season 1 n 2. Cerita ni menayangkan cmne kekotoran kerajaan amerika dlm urusan pentadbiran mereka. Dlm cerita ni dgn mudah presiden bunuh sesiapa yg menggugatnya, memadam indentiti sesipa(padam rekod perbualan telefon, padam rekod peribadi, padam gambar2 kita), menambah identity seseorang dll. Syukurlah smpi skrg x de apa2 lg yg berlaku kat jamiah iman. Cuma beberapa perkara yg membuatkan ana risau dgn jamiah iman iaitu hampir stp hari ada je pemberita yg masuk jamiah iman buat rakaman n liputan. Kelmarin cnn, semalam rueters, hari ni x tau sapa pulak nak dtg . sampaikan khutbah jumaat pun mereka nak rakam. Kebetulan hr tu syeikh yg hebat(x perlu bg tau nama takut jd fitnah) bg khutbah, syeikh ni terpaksa x sentuh pasal perang(masjid lain kebanyakannya ckp pasal perang), terpaksa habiskan khutbah dgn segera. Tindakan pemberita2 ni seolah-olah nak tuduh jamiah iman ni bersalah n penaja kepada keganasan. Mereka ni betul2 menyibuk kat jamiah iman. Mungkin ini shj opinion ana ttg keadaan yaman skrg. Wallahu a’lam.

Br td terbaca emel dr group alumni smih:
1. Hari tu ana ade jumpe sorang ikhwah Batch 11 nak gi Yaman. Ana jumpe die dalam Komuter.Di nak gi sambung belajar di University Iman,Yaman.
2. Ade sape2 batch 11 boleh update pasal die tak?
3. Yemen mungkin nak di serang oleh US. Rektor University Iman dah keluar statement pasal perkara nie mungkin antara target Utama die, dan Universiti Iman jugak. mungkin target serangan US.
Fakta mengenai Univerisiti Iman,

1.free untuk study
2.structure pembelajaran yang ketat. Tapi kalau berjaya habis blaja, memang power... cth: dalam 2000 pelajar satu batch...hanya 145 pelajar yang berjaya menamatkan pembelajaran.
3.Imegresen Yemen tak boleh tahu kite belajar di Universiti Iman...So kene datang yemen dengan sebab lain.
4. Sape2 yang passport die di cop di yemen. susah nak masuk negara eropah sebab negara die secara rasminya dilihat sebagai negara Jihad. But still boleh masuk negara eropah..cuma kene banyak tanyeeeeee oleh imegresen...

Fakta mengenai Yemen
1. Kerajaan Yemen hanya menguasai kawasan yang kecil.
2. Penduduk Yemen walaupun mundur dari sudut technology.. tapi sangat maju dari sudut Ilmu Agama.. berbanding Melaysia...
3. Orang Yemen rajin blajar...bile pesta buku..siap bawa troley nak beli buku.. buku die murah dan banyakkkkk..
4. Tokoh2 ikhwan menguasai kawasan majoriti kawasan di yemen. So kerajaan terpaksa depend on tokoh2 ini, untuk kawal rakyat die.
5. Banyak penculikan pelancong berlaku..sebab penduduk nak mintak elektrik dan sebagainya.. . walaupun diculik tapi tetap dilayan dengan baik oleh penduduk..seperti bawak jalan2"adul ade cite menarik..mengenai perkara nie"

Last skali,

Ana nak anjurkan untuk berhati2.. tengok polisi US betul2... ade kemungkinan die nak serang Yemen.... Kalau die serang Yemen... Faham2 laa sape target die tu... jadi balik2 laa cepat ke Malaysia.. Kalau nak syahid pun.. buat blog...nanti syahid...orang boleh kenang.... "
Lps baca emel ni ana admit yg maklumat kat atas semuanya benar..

Lastly, nak cerita skit sebanyak pengalaman baru kat sini.
Khamis minggu lepas seorang ahli sakan ulum kahwin dan majlis akad nikah diadakan kat sakan. Kedua-dua pengantin merupakan pelajar ulum n warganegara china. Ini merupakan majlis yg paling sempoi pernah ana tengok. majlis ni hanya sediakan carbonated drinks n layer cake utk hidangan tetamu. Dan utk akadnya, pengantin hanya perlu mengulang apa yg jurunikah ckp dlm banyak nafas . Bukan macam kat Malaysia, akad mesti dlm satu nafas, klu x kena ulang balik. Sebenarnya adat Malaysia sewaktu akad hanya menyusahkan shj. Sedangkan islam itu mudah. Sblm akad, ada sorang syeikh menawarkan diri utk biaya walimah bg sesiapa (pelajar wafiddin) yg kahwin dgn perempuan yaman n syeikh tu tanya siapa yg nak kahwin perempuan yaman, x de sorang pun angkat tangan malah ada yg kutuk perempuan yaman dlm bahasa masing2. ana pun x sanggup. Sbb apa? Dtg la sndiri ke yaman n tgk sendiri cmne perempuan yaman….

bbrp hari lepas, syeikh hadis ana berkata"yamani mujrim khamsin marrah(org yamanni 50 kali penjenayah)". Semua wafiddin gelak…Sbbnya org yaman slalu nak cabut dr dr kuliah hadis . kebiasaannya org2 yaman yg nak cabut ni terkantoi dgn syeikh.bila dah terkantoi, syeikh ni akan marah habis-habisan mereka yg nak cabut. Yamaniyyun ….yamaniyyun. teruk sgt perangai mereka. Klu lelaki yaman dah cmni, perempuan yaman cmne pulak ye? Tp ada satu perkara yg ana suka dgn org yaman ni, mereka ni banyak bertanya sewaktu kuliah, bila syeikh tanya soalan hampir semua org yaman angkat tangan nak jawab walaupun mereka tahu jawapan mereka ni akan digelakkan oleh 300 org pelajar..yaman2…

di sini ana selitkan skit video akad nikah pengantin china di sakan kami..sori la kualiti x brapa bagus. video amatur je, x de boom, camera stand, set, juru make up dll.

video

Saturday, January 2, 2010

-Syaghil Jiddan-

salam,

dlm post kali ni nak cite skit pasal kehidupan kat jamiah iman n keadaan yaman skrg(peperangan kat utara yaman)

kehidupan kat jamiah iman

jd pelajar tahun satu jamiah iman mmg sibuk. klas start betul2 lepas subuh n habis 11.30 pg. jd sblm subuh lg dah kena ada kat jamiah. jalan ke jamiah sgt sejuk. suhu waktu pagi: around 8 degree celcius. mmg kena semua tutup anggota badan termasuk muka. moga Allah memberi kekuatan kpd kami utk bangun awal stp hari..

lps jamiah iman kena g jamiah yemeniah pula. jamiah iman mmg x sediakan visa utk pelajarnya sejak peristiwa 11/9, jd kena wat visa kat university lain. kelas jamiah yemeniah smpi kul 2. lps jamiah yemeniah ada halaqah quran kat sakan tullab jamiah ulum. sblh mlm pula... hampir stp mlm penuh dgn muhadharah. lps muhadharah br ada masa utk rehat. lagi satu, cuti kat jamiah iman cuma hari jumaat je... ya allah penuhnya jadualku...berilah kekuatan kpdku utk menempuhinya...(mungkin ini tarbiah dr Allah utk ana)

tp ana mmg suka sgt blaja kat iman. syeikh dia semua hebat2. cuma yg sedihnya sem ni syeikh abdul majid aziz az-zindani x ajar tahun 1. biasanya syeikh majid akan ajar subjek iman(kitab yg dia tulis sndiri)tahun satu. nak cite skit pasal syeikh majid, syeikh merupakan most wanted person in yaman by the u.s government sbb semua org kat yaman tahu yg syeikh majid dah jumpa penawar bagi hiv(masih dlm peringkat beta) tp skrg ni syeikh majid dilindungi oleh presiden yaman sndiri. presiden yaman pernah janji x kan serahkan syeikh majid kpd u.s.(smoga Allah melindungi syeikh majid).

org2 yaman terutamanya kat jamiah terkenal dgn bahasa arab fushah dlm percakapan harian. alhamdulillah skrg ni dah blh cakap arab dgn lancar(skit2 la). pd awalnya ana fikir ana x akan dpt masuk tahun satu sbb waktu interview bahasa arab ana mmg tunggang langgang. ana just faham apa yg ustaz ckp tp ana sndiri x ckp banyak(jawab soalan skit2 je). mungkin kelebihan ana waktu tu ialah nahu. waktu tu ana masih ingat lagi kaedah2 bahasa arab yg dipelajari waktu form 5. soalan interview syafawi n tahriri utk masuk tahun 1 jamiah iman kebanyakannya mengenai nahu n saraf. syukran jazilan kpd ustazah zuraidah(guru BAT waktu form 4 n 5). mungkin sbb berkat pengajaran ustazah ana ingat kaedah2 bahasa arab smpi skrg.

mungkin ana blh kongsi sedikit sbanyak cr nak skor dlm BAT n sterusnya dptkan anugerah khas bat(bukan nak menunjuk tp sbg motivasi) berdasarkan kpd pengalaman ana. mungkin ini kelebihan yg Allah berikan kpd ana iaitu dpt detect sndiri teknik2 mudah utk skor dlm kebanyakan subjek spm. BAt merupakan subjek pertama yg ana dpt detect tekniknya. hakikatnya ana mmg x reti ckp bahasa arab n nak tulis karangan bahasa arab pun x reti. ana just hafal sedikit kalimah2 arab yg biasa2 je. firstly, cb kita lihat kertas 1(soalan2 yg berkaitan dgn nahu n balaghah). hakikatnya soalan2 bat kertas1 spm x akan berubah. ia akan hanya berpusing sekitar soalan yg sama je. jd kita just kena hafal n faham nota yg front page dia tertulis "gener8 mission 2.8 Bahasa arab tinggi gps 3.99". bg ana nota ni 90% lengkap. cuma kena tambah skit2 je. kertas ni kena skor paling kurang 75/80. ana mmg btul2 beri'tiqad yg kertas ni sgt mudah berbanding kertas 2. utk kertas 2 pulak(wat karangan, wat ayat dll), utk karangan ana mmg terjemah sbijik2 dr bahasa melayu ke bahasa arab. ana sboleh mungkin akan pilih karangan laporan sbb wat karangan ni lg mudah dr wat karangan pasal solat, zakat dll. drpd penelitian ana, klu kita wat cr ni kita akan dpt 20/30. utk bahagian terjemah melayu ke arab, ana wat cr yg sama iaitu terjemah sbijik2. dgn cr ni kta akan dpt 10/15. utk cari isi penting dr karangan, ana just amik stiap ayat n tambah inna n qad. dgn cr ni kita akan dpt 7/10(klu x silap). utk solan ketiga n keempat kita insya Allah dpt jawab dgn senang(klu dah hafal nota) sbb bahagian ni berkaitan dgn nahu n balaghah. dgn cara ni stp kali periksa ana dpt skor around 81/100.

Keadaan yaman skrg

sepertimana antum blh lihat dlm berita2, yaman skrg tgh berperang. kat sblh utara sana'a(sa'ada) kerajaan tgh berperang dgn puak syiah hauthi. br2 ni u.s tuduh al-qaeda ada kat yaman n u.s mungkin akan hantar tenteranya ke yaman. bg ana u.s hanya menyibuk jika mereka hantar tentera sbb kat yaman ni setiap keluarga paling kurang mempunyai 3 senapang. kerajaan blh je nak minx rakyat dia berperang sbb mereka ni reti menembak n mereka sentiasa bawak senapang bersama walau ke mana2 hatta ke solat jumaat. walaupun mereka ni bwk snapang ke mana2, sgt jarang dengar berita org mati kena tembak sbb hampir kesemua org yaman berpegang teguh dgn islam. klu nak mintak pemandu teksi bg ceramah pun boleh(siap bg dalil quran n hadis). inilah kelebihan islam di yaman. mereka hidup dlm suasana ilmu. islamlah yg telah membawa rahmat ke negeri ini. cb kita bandingkan dgn kota mafia iaitu mexico city, stp hari dgr org kena bunuh n polis sndiri pun takut dgn mafia. inilah kesan masyarakat yg tiada nur iman dlm hati mrk. ana berharap malaysia dpt jd lbh baik dr sana'a...